Ailelerin Çocuklarıyla Eğlenerek Basketbol Çalışabileceği 7 Değişik Yol

Veli olarak; çocuğunuzun basketbol yeteneklerini geliştirmesine yardım etmek istiyor ve bunu yaparken onunla eğlenceli vakit geçirmek istiyorsanız bu yazımız tam da sizin için. Bu yolla onunla hem kaliteli anne/baba-çocuk zamanı geçirebilir, hem de çok sevdiği basketbolu ilerletmesine destek olabilirsiniz. Bu çalışmaların, onun basketbolunu geliştirmekten çok, birlikte oyun oynamak ve keyif almak temalı bir aktivite olmasına çalışın. Öğrendiği basketbol tekniklerini eğlenceli hale getirin.

 

1) Yarışmalar Yapın455656240

Onunla yarışın. Kim daha hızlı top sürer, -bir noktadan diğerine en hızlı gider (top sürerken)- ya da kim çift topla dribblingi daha iyi yapar ya da kim daha çok isabetli turnike atabilir, vs. Bu yarışmalar çocuk-genç basketbolcuların çok hoşuna gidecektir.

 

2) “Simon der ki..” Oyununu Oynayın

Simon kısmını “Baba der ki…” ya da “Anne der ki…” ya da başına istediğiniz ismi koyarak “… Der ki…” şeklinde değiştirebilirsiniz.

Oyun şöyledir; genç basketbolcu siz ne derseniz yapmak zorundadır fakat küçük bir detayla. Her emir cümlesinin başında “Anne/Baba der ki..” demelisiniz. Örneğin:

“Anne der ki, alçak top sür (diz hizası).”

“Baba der ki, yüksek dribbling (bel hizası).”

“Anne der ki, zıplayarak top sür.”

“Oturarak top sür.” Ama bu kez “Anne/Baba der ki..”. demediniz. Eğer çocuğunuz bu dediğinizi yaparsa yanmış olur.

İsteğe göre eğlenceli cezalar verebilirsiniz. Mesela ayı yürüyüşü cezası. Eğer çocuğunuz 45 saniye ya da 1 dakika ya da belirlediğiniz bir süre boyunca yanmazsa bu kez ceza çekme sırası sizdedir.

Oyunu zorlaştırmak için komutları elinizle de verebilirsiniz. Yine başında ‘… Der ki…” demek kaydıyla.

 

3) Puzzle Oyunu Oynayın

25-50 arası parçalı iki puzzle alın. Şut ya da turnike yarışmaları düzenleyin. Mesela; her isabetli turnike atan puzzle’ın bir parçasını, her isabetli şut atan iki parçasını alır. Kendi puzzle’nı ilk tamamlayan kazanır.

 

4) Elemece Oynayın

Bu oyunu bütün aile oynayabilirsiniz. Serbest atış çizgisine tüm aile arka arkaya dizilir. Anne, baba, kardeşler, kuzenler, vs. Sıranın ilk iki oyuncusunda top vardır. En öndeki şutunu atar, o şutunu attıktan sonra ikinci sıradaki oyuncu da artık atışını yapabilir. Eğer ikinci sıradaki oyuncu, ilk oyuncu skor yapmadan önce skor yaparsa bu; ilk oyuncu elenmiş demektir. Bu durumda ikinci sıradaki oyuncu ribaundunu alıp, pasını sıradaki oyuncuya verir ve sıranın  en arkasına geçer. Eğer ilk sıradaki oyuncu ikinci oyuncudan önce skor yaparsa ribaundunu alıp pası sıradaki oyuncuya verir ve sıranın sonuna geçer. Oyunda elenmemek için her zaman arkanızdaki oyuncudan önce sayıyı yapmalısınız. Önemli bir nokta; ilk atış serbest atış çizgisinden, bu atış girmezse sonraki atışlar istenilen yerden yapılabilir. Aşağıdaki çizimler bu oyunu daha iyi anlamanıza yardımcı olabilir.

 

basketballknockout-image001basketballknockout-image002basketballknockout-image003

 

5) Top Sürerek Elemece Oynayın

Bu, teknik geliştirici ve eğlenceli bir oyundur. İstediğiniz gibi çeşitlendirebilirsiniz. Çocuğunuzun top, sürme, ballhandling ve şut tekniklerini bu oyunla çok ilerlettiğini göreceksiniz. Elemece oyununa top sürme eklenerek oynanır. Aynı prensiplerle oynanır, yalnız bu sefer oyuncular serbest atış çizgisinde değil, pota altında dip çizgide sıraya geçerler ve oradan top sürerek oyuna başlarlar.

dribble-knockout-image01dribble-knockout-image02

Varyasyon olarak; salomlar, el değiştirmeler, aldatmalar gibi farklı teknikler ekleyebilirsiniz.

dribble-knockout-image03

 

6) Değişik Varyasyonlarla Bire Bir Oynayın

Tabii ki onu zorlayın ama çok da abartmayın ki o da bundan keyif alabilsin.

Varyasyon olarak; çocuğunuz arkadaşı ile ya da kardeşi ile 1×1 oynarken siz dışarıdaki tarafsız pas opsiyonları olun. Herhangi bir taraf size pas atabilir, ve sonra sizden geri pas alabilir. Ama pası almadan önce savunmadan kurtulup, boşa çıkması gerekir. (Bu oyun pas-cut’i öğrenmek için harika bir yoldur.)

 

basketball-family7) “Eşşek” Oyununu Oynayın

Çocukların seveceği ve şut pratiği yapabilecekleri bir oyundur. Serbest atış çizgisi, köşeler, üç sayı çizgisi, vb. bir çok yerden oynanabilir. Her oyuncu sırayla belirlenen yerden atış yapacaktır. Oyuncu her kaçırdığı şut için bir harf alır. Mesela, ilk şutu kaçırdığında “E” harfi olur. İkincide “EŞ”. Oyun böyle devam eder. İlk “EŞŞEK”i tamamlayan kaybeder.

One thought on “Ailelerin Çocuklarıyla Eğlenerek Basketbol Çalışabileceği 7 Değişik Yol

  • 6 Şubat 2017 at 17:04
    Permalink

    Oğlumla bu oyunları deneyeceğiz. Teşekkürler 🙂

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir