Liderlik Ortamının Geliştirilmesi

Öğrenme Bağlamı; Güven, Tutarlılık ve Bağlılık Oluştururken Nasıl İlham Verir?

Bir Fortune 100 şirketinde birkaç çalışma ekibini dikkatle incelemeden önce, takım halinde öğrenmenin endişe ve riskler içerebileceği hiç aklıma gelmezdi. En azından söylemek gerekirse, gözlemlediğim bir dizi savunma ve koruyucu davranış vardı. Sonuç olarak, bu tutumlar ve eylemler, takım üyelerinin öğrenmesini engelledi. Bunun yerine, ortaya çıkan işlev bozuklukları, ekibin çabalarını sıradanlığın limanında sıkışmasına neden oldu.

Bu çalışmanın sonucunda, öğrenci sporcuların bir takım ortamında nasıl öğrendiklerine ve özellikle bağlamın, takım arkadaşlarını yönetmeyi öğrenmeyle ilgili algılanan riskleri nasıl etkilediğine daha yakından bakmaya karar verdim. Daha yakından incelendiğinde, kurumsal dünyadaki takım halinde öğrenmeyle ilgili risklerin çoğunun, spor dünyasında da yansıtıldığı ortaya çıktı. Söylemeye gerek yok, herhangi bir takım ortamında liderlik etmeyi öğrenmek riskli bir iştir.

Peki, öğrenci sporcuların birlikte öğrenmesini nasıl sağlarsınız? Basit cevaplar yok. Ancak, oyuncularınızın liderlik becerilerini geliştirmeleri konusunda samimiyseniz, bağlamın öğrenmeyi büyük ölçüde etkilediğini bilmek, doğru yönde atılmış bir adımdır (muhtemelen büyük bir sıçrama).

Liderlik Gelişimi ve Güven

Bir öğrenci sporcu liderlik rolünü üstlendiğinde, deneme yanılma yoluyla öğreneceğini anlamak önemlidir (bu yüzden, algılanan riskleri azaltmanın bir yolu olarak kasıtlı uygulamaya – atağa geçmeye – kesinlikle inanıyorum). Bir öğrenci fizik öğreniyorsa, muhtemelen hatalarının farkında olmadan özel olarak çalışacak ve öğrenecektir. Ancak takım arkadaşlarına liderlik etmeyi öğrenmek, kişinin akranları önünde öğrenmesini gerektirir ve bu korkutucu bir durumdur. Akran öğrenme ortamı, kişinin akranları önünde bilgisiz ve yetersiz görünme riskini beraberinde getirir.

Birçok öğrenci sporcu, takım arkadaşları önünde hata yapmayı içeren liderlik konusunda çok az deneyime sahip olduğundan, utanma ve reddedilme gibi korkular her zaman mevcuttur. Birçok öğrenci sporcu, takım arkadaşları tarafından eleştirilmekten, saygısızlık görmekten, görmezden gelinmekten veya cezalandırılmaktan korktuğu için eyleme geçmekten, sesini çıkarmaktan veya görüşünü ifade etmekten kaçınır. Bu da genç erkek ve kadınların liderlik eylemlerinden çekinmesine neden olur.

Bu tür korkuları etkisiz hale getirmek için psikolojik olarak güvenli bir ortam yaratmak herkesin çıkarınadır. Güven kavramı, ekibin bir takım arkadaşını utandırmayacağı, saygısızlık etmeyeceği, görmezden gelmeyeceği veya cezalandırmayacağı bir ortam olduğu konusunda paylaşılan bir anlayıştır. Tüm üyeler, psikolojik olarak güvenli bir ekip bağlamının destekleyici bir öğrenme ortamının oluşturulması için gerekliliğini anlar.

Antrenörler İçin Daha Fazla Kaynağı Burada Bulabilirsiniz

Bir takım liderinin büyümesinin merkezinde, birlikte liderlik gelişiminin temel taşı olan öğrenen, öğrenme süreci ve bağlam olarak lider bulunur. Bir takım lideri olarak, öğrenci sporcu muazzam bir dönüşüm geçiriyor ve psikolojik olarak güvenli bir ortam, büyüme ve gelişme için temel bir gerekliliktir.

Kısa bir hatırlatma yapayım, liderlik, ekip üyelerini bireysel ve ekip hedeflerine ve ekibin misyonuna ulaşmaya motive eden bir sosyal etki sürecidir. Bu nedenle, ekip üyeleri arasındaki etkileşimlerden ortaya çıkan normlar, bir ekip dinamikleri oluşturarak bir ekibin kültürünü yaratacaktır.

İlk projeniz olarak, ekip ortamının baş mimarı olarak psikolojik olarak güvenli bir öğrenme alanı yaratmayı hedeflemelisiniz. Sonuç olarak, bir takım liderinin liderlik becerilerini öğrenmesi veya öğrenmemesi muhtemelen düşündüğünüzden daha fazla ilgi gerektirir. Eğer takım liderleri yetiştirmiyorsanız, sorun muhtemelen tohumda değil, toprakta yatıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir