Tony Parker – James Harden – Rajon Rondo

William Anthony “Tony” Parker Jr

17 Mayıs 1982 tarihinde doğan basketbolcu, NBA‘in San Antonio Spurs takımında oynamaktadır. Belçika doğumlu Fransız oyuncu, eski profesyonel basketbol oyuncusu bir babanın oğludur. Parker, 2001 NBA draftına girmeden önce Fransız basketbol liginde iki yıl oynadı. San Antonio Spurs tarafından draftta 28. sıradan seçildi ve hızlı bir şekilde takımın ilk beş point guardı oldu. Parker, Spurs ile birlikte dört NBA şampiyonluğu (2003, 2005, 2007 ve 2014) kazandı.

Hızıyla ve yüksek saha görüşü ile ünlü Parker, altı kez NBA All-Star seçildi. Ayrıca 2007 NBA Finalleri MVP’si oldu. Fransa milli basketbol takımı için oynayan Parker, altın madalya için karşılaştıkları Litvanya galibiyetini takiben (80-66), 2013 Avrupa Basketbol Şampiyonası MVP’si olarak seçildi. Maç başına 19 sayı ile oynayan point guard, turnuvanın en skorer ismi oldu. 2015 Avrupa Basketbol Şampiyonasında tüm zamanların en skorer ismi oldu.

Parker, Belçika’nın Bruges kentinde dünyaya geldi ve Fransa’da yetişti. Afrikan-Amerikalı olan babası Tony Parker Sr, Loyola University Chicago’da olduğu kadar yurtdışında da basketbol oynamıştır. Parker’ın büyük amcası Jan Wienese, kürek sporunda altın madalya sahibi bir olimpiyat oyuncusudur. İlk başlarda futbolla daha fazla ilgilenen Parker Michael Jordan’ın evrimini, babasının memleketi Chicago kentine yaptığı yaz gezileri sırasında izledikten sonra fikrini değiştirdi. Parker becerisini geliştirdikçe, hızı ve çevikliği yüzünden bu pozisyonun kendisi için en ideali olduğunu kabul ederek, point guard pozisyonunda devam etti. Ve en sonunda Paris’teki INSEP’e (Fransız elit sporcuların yetiştirildiği enstitü) katılması için davet aldı. İki yıl Fransız amatör liginde oynadıktan sonra 1999’da Paris Basket Racing ile anlaştı ve profesyonel oldu.

2000 yazında Parker, Indianapolis’teki Nike Hoop Zirvesi’ne davet edildi. Amerikalı ve Avrupalı ​​All-Starlar arasındaki yarışmada Parker 20 sayı, 7 asist, 4 ribaunt ve 2 top çalma kaydetti.  Fransız oyuncunun bu performansı, UCLA ve Georgia Tech gibi birçok kolej arasında onu transfer etme savaşı başlattı. Parker NCAA’dan vazgeçmeye ve Fransa’da kalmaya karar verdi ve 2001 NBA draftına girmeden önceki o yılı Fransız Ligi’nde geçirdi.

2001 NBA draftından önce Parker, San Antonio Spurs’un yaz kampına davet edildi. Koç Gregg Popovich, antrenmanda eski Spurs oyuncusu antrenör Lance Blanks’a karşı oynamasını istedi. Parker, Blank’ın zorlu ve sert fiziksel savunması tarafından boğulmuştu ve Popovich 10 dakika sonra göndermeye hazırdı. Ancak Parker’ın en iyi oyunlarının karışık bir videosunu izledikten sonra, Popovich, Parker’a ikinci bir şans vermeye karar verdi ve bir kez daha davet etti. Bu sefer Parker, daha iyi bir izlenim bıraktı. Popovich, Parker’ın denemeye değer bir kumar olduğuna karar verirken, Spurs hala diğer takımların draft sırasında Parker’ı seçmemesini ummalıydı. Parker’ın ismine draft öncesi tahminlerde pek değinilmedi ve draft gününde Spurs tarafından 28. sırada seçildi.

Sezonun sonuna gelindiğinde Fransız basketbolcu,  2001-02 sezonu NBA En İyi Çaylak Takımına seçildi. Bu onuru kazanan ilk yabancı (Amerika dışı doğumlu) guard oldu. 2002-2003 sezonunda Parker, San Antonio’nun başlangıç guardı olarak 82 normal sezon maçında oynadı. Tim Duncan liderliğindeki Spurs, finalde New Jersey Nets’i 4-2 mağlup edip NBA şampiyonluğunu kazandı. Parker, San Antonio Spurs ile 2004-2005, 2006-2007 ve 2013-2014 sezonlarında da şampiyonluk yüzüklerini takacaktı.

Parker, 1.88m. boyunda ve 84kg. ağırlığında olan point guard, güçlü bir hücum oyuncusu olarak kendini kanıtlamıştır. 2007’de yapılan bir ankette meslektaşları tarafından kullanılan oylarla NBA’deki en hızlı oyunculardan biri olarak adlandırıldı. Bir basketbol oyuncusu için nispeten kısa olmasına rağmen, 2005-2006 sezonunun büyük bir bölümünde boyalı alandan bulunan sayı ortalamalarında ligin ilk sıralarındaki oyunculardandı.

 

James Edward Harden, Jr.

26 Ağustos 1989 tarihinde doğmuş, National Basketball Association (NBA) takımlarından Houston Rockets forması giyen Amerikalı profesyonel basketbol oyuncusudur. Harden, kolej basketbolunu Arizona State takımında oynamıştır. 2009’da NCAA All-American ve Pac-10 tarafından yılın oyuncusu olarak gösterilmiştir. 2009 NBA Seçmeleri’nde Oklahoma City Thunder tarafından üçüncü sırada seçilmiştir. Bu seçim, aynı zamanda Oklahoma City Thunder tarihinin ilk seçimidir. Oklahoma City Thunder’ın NBA Finallerinde oynadığı 2012’de Hayden, NBA Yılın Altıncı Adamı seçilmiştir. 2012–13 NBA sezonunda Houston’a takas edilmiştir. Rockets’a katılan Harden, NBA’nin en verimli skorerlerden biri oldu ve ligin yıldız oyunculardan biri olduğu kadar NBA’deki en iyi shooting guard’lardan biri olarak tanındı. 2015 yılında Harden, ligin en değerli oyuncusu olarak meslektaşları tarafından oylanan ilk Ulusal Basketbol Oyuncuları Derneği MVP Ödülü’ne layık görüldü. 2012 Yaz Olimpiyatları ve 2014 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonasında altın madalya kazanan ABD millî takımının formasını giymiştir.

Oklahoma City Thunder (2009–2012)

2009 NBA Seçmeleri’nde Oklahoma City Thunder tarafından 3. sırada seçilmiştir. 2011–12 sezonunda NBA Finallerine çıkma başarısı göstermiştir.

2012–13 sezonu öncesi Oklahoma City Thunder’dan aldığı 4 yıl için $52 milyonluk teklifi reddetmesi sonucu takasla Houston Rockets’a yollanmıştır. Thunder, bu takas karşılığında Kevin Martin, Jeremy Lamb, 2 tane birinci tur seçim hakkı ve 1 tane ikinci tur seçim hakkı alırken Houston Rockets’a Harden’ın yanı sıra, Cole Aldrich, Deaquan Cook ve Lazar Hayward’ı vermiştir.

Houston Rockets (2012– )

Harden, Houston Rockets’a 5 yıl için $80 milyon karşılığında imzayı atarak kariyerine Teksas’ta devam etme kararı almıştır. Rockets forması ile çıktığı ilk maçta Detroit Pistons’a 39 sayı atmıştır. Ayrıca ikinci maçında Atlanta Hawks’a karşı 45 sayı atarak kariyer rekoru kırmıştır.

2017 yılında Knicks ile yaptığı maçta 53 sayı 16 ribaund 17 asist yaparak kendi rekorunu kırmıştır. Aynı zamanda NBA tarihinde 50 sayı 15 asist 15 ribaund barajını geçen ilk oyuncudur.

1.96 m. boyunda ve 100 kg ağırlığında olan Harden, çoğunlukla shooting guard pozisyonunda oynuyor. 2012-13 sezonundan bu yana sezon başına ortalama 26 sayıyı tutturmuş olan oyuncu, NBA’in en tehlikeli ve çok yönlü skorerlerinden biri olarak gösteriliyor. Çok çeşitli hücum hareketlerine sahip basketbolcunun en tanınmış iki hareketi Euro adımı ve geriye adım sıçramasıdır.

 

Ayrıca daha kolay faul almak ve serbest atış çizgisine gitmek için lig kurallarını kendi lehine kullanabilme yeteneği sayesinde ün kazandı ve serbest atış ortalamasında % 84.9 yüzdesine ulaştı. Her ne kadar öncelikle bir skorer olmakla birlikte Harden, oyun kurucu yetenekleri ile de tanınır ve Rockets’ın hücumlarını ustaca yönetir. 2014-15 sezonundan itibaren üç sayılık atışlara yol açan asistte, lig liderliğini sürdürüyor.

Harden, saldırgan hücum oyuncusu karakteri ile alkışlarken, zayıf bir defans oyuncusu olarak ün kazandı. 2014 sezonunun başından itibaren savunmasını iyileştirme ve geliştirme kararlılığı ona, o yılın Ağustos ayında Birleşik Devletler erkekler milli basketbol takımına seçilmesi olarak geri döndü. Geliştirdiği savunması, bir sonraki sezona taşındı ve Rockets’ın normal sezon başarılarının önemli bir nedeni olarak gösterildi.

 

Rajon Pierre Rondo

22 Şubat 1986 doğumlu Amerikalı basketbolcu Rondo, NBA’in Chicago Bulls takımının oyuncusudur. Dört kez NBA All-Star ve dört kez NBA En iyi Savunma Takımlarına seçilmiştir. 2009-10 sezonunda top çalma, 2011-12, 2012-13 ve 2015-16 sezonlarında ise assist kralı oldu. Profesyonel kariyerine Boston Celtics ile başladı ve 2008’de NBA şampiyonluğunu kazandı. Celtic tarihinin dördüncü en çok asist yapan, üçüncü en çok top çalan oyuncudur. 2015’te Sacramento Kings’e katılmadan önce 2014-15 sezonunda Dallas Mavericks oynadı.

Rondo, Amerikan Kolej Liginde iki yıl Kentucky Wildcats için oynadı ve 2006 yılında NBA draftında Phoenix Suns tarafından 21. sıradan seçildi. Daha sonra Celtics’e geçerek çaylak sezonunda takımda önemli bir oynadı. 2007-08 sezonunda Celtics’in ilk beş guardı olarak Ray Allen, Kevin Garnett ve Paul Pierce ile birlikte NBA şampiyonluğunu kazandı. Onu parlatan performansı ise, 2009 NBA Playofflarında geldi.

1.85 boyunda ve 84kg ağırlığında olan Rondo, point guard olarak oynuyor. 2 kere NBA’in En İyi Savunma Takımına seçilen oyuncu, bir kez de En İyi ikinci Çaylak takımına seçilmiştir. Boston Celtics (2006-2014), Dallas Mavericks (2014-2015), Sacramento Kings (2015-2016) ve Chicago Bulls (2016- ) takımlarında oynamıştır.

Rondo, 2005’de Amerika 21 Yaş Altı Milli Takımına seçildi ve FIBA Dünya Şampiyonası için Arjantin’e gitti ve burada NBA scoutlarının dikkatini çekti. ABD U21 takımı, Temmuz ayının sonlarında Texas’da düzenlenen Küresel Oyunlar’da altın madalya kazandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir