Kenan Sipahi Röportajı

Türk basketbolunun son dönemde yetiştirdiği önemli yeteneklerden, Milli Takımın başarılı oyuncusu Kenan Sipahi ile gerçekleştirdiğimiz röportajı yayınlamaktan gururluyuz.

Kenan Sipahi, 26 Mayıs 1995 tarihinde Kosova’nın başkenti Priştine’de dünyaya geldi. Basketbola olan yeteneğinin keşfedilme hikayesi oldukça enteresan. Kosova’da doğup orada büyümesine rağmen Türk kökenine sahip olan basketbolcu, 2006 yılının Haziran ayında 11 yaşındayken Bursa’da okuyan ağabeyi Cengiz Sipahi’yi ziyaret gider. Ağabeyinin basketbolcu olan arkadaşının basketbol maçı vardır. Maça giden Kenan, Tofaş Spor Kulübünün salonunda bir kaç şut atmak için sahaya inince yeteneği yöneticiler tarafından hemen farkedilir ve altyapıya katılır.

15 yaşında Tofaş A takımıyla ilk maçına çıkan Kenan, 3 yıl boyunca Tofaş formasını giydikten sonra Fenerbahçe’ye transfer oldu. Fenerbahçe’de oynadığı iki sezonda lig şampiyonluğu ve Euroleague Final Four’una katılma başarısı gösterdi. Kenan, 2015-2016 sezonunu lig şampiyonu olan Pınar Karşıyaka’da kiralık olarak geçirdi. Ardından Fenerbahçe ile olan sözleşmesi biten Kenan 2016-2017 sezonu için Beşiktaş Sompo Japan’la anlaştı.

Kendisiyle yaptığımız keyifli röportajı burada bulabilirsiniz.

 

  • İyi basketbolcu tanımınız nedir?

-Karakter ve disiplinle, hayaller peşinde koşmaktır.

 

  • Basketbol oyunu ile ilgili motivasyonunuz nedir? Yani sizi başarılı bir basketbolcu yapan motivasyonunuz nedir?

-Hayallerimdeki oyuncu olma yolunda koyduğum hedefe en iyi şekilde ulaşmak. Sürekli hayalimdeki hedeflere odaklanmak benim için en iyi motivasyon kaynağı.

 

  • Size göre bir ekibi “Takım” yapan nedir?
-Karakter bu konuda kilit rol oynar. Takım mühendisliği, karakterli oyuncularla birleşirse o ekip tam anlamıyla bir “Takım” olur.
 
  • Spor hayatınızdaki -sizce- en büyük başarınız nedir?
-Bireysel başarıları sadece motivasyon kaynağı olarak değerli buluyorum. Asıl başarım; erken yaşta sorumluluk almaya çalışmamla alakalı olabilir.

 

  • Sizi diğer basketbolculardan öne çıkaran, başarılı olmanızı sağlayan, antrenmanlarda özel olarak yaptığınız şeyler nedir?
-Bireysel antrenmanlar, takım antrenmanları kadar önemlidir. Vazgeçilmez olmak için sürekli olarak bir şeyleri daha iyi yapmaya çalışırım, olur yada olmaz ama en azından daha iyi yapmak-olmak için savaşmak gerekir. Parkeye çıktığınız anda size yaşınız sorulmaz. Bu yüzden parkede savaşabilmek için özel antremanlara çok özen gösterilmesi lazım.

 

  • Hedef belirlemenin önemi sizce nedir? Hedeflerinizi nasıl belirlersiniz?
-Bana göre bir sporcu kafasında dürüstçe belirlediği hedefi kadar yol kateder, bu yüzden hedef koymak çok ama çok onemlidir. Hedefleri dürüstçe belirlemek ve onlara sadık olmak gerekir. Bazen size bedel ödetir ama değeceğini düşündüğün zaman burada geri adım atmamak işin diğer püf noktası. (Hedeflere sadık olmak, işin peşine düşmek ve kolları sıvamak).

 

  • Spor yaşamınızda, sonraki hedefiniz nedir?
-Hedeflerim doğrultusunda ilerlemeye çalışıyorum, sorumluluk aldığım yerde oynamak ve kendimi NBA oyuncusu olabileceğim seviyeye getirebileceğim kulüpte ve ligde oynamak asıl hedefim.

 

  • Mental açıdan bir maça kendinizi nasıl hazırlarsınız?

-Tabi ki antrenörlerin hazırladığı EDIT’ler ve Not’lar temel hazırlık süreci. Bunlarla birlikte müzik dinleyerek maç içinde yapacaklarımı kafamda canlandırıyorum. Bir tür meditasyon diyebiliriz, maça motive olmamı sağlıyor.

  • Şu ana kadar en zorlandığınız durum ne oldu? Bu durumla nasıl baş ettiniz?
-2014 yılında Fenerbahçe’de oynadığım zaman. Elimdeki sakatlık ve sonraki iyileşme süresinde zorlandığımı söyleyebilirim. Üstesinden gelmek çok zordu, bir an önce iyileşmek istiyordum. Bu durumla naslı baş etmem gerektiği konusunda da; kolay olmayacağı belliydi. Tek yaptığım pozitif olmaktı. Pozitif olmak kendimi iyi hissetmeme yol açtı, o da bu durumu lehime çevirmeme yardımcı oldu.

 

  • Beslenme programınız genel hatlarıyla nasıldır? Bize biraz açıklar mısınız?

-Sık yemek yemeye çalışırız. Beslenmenin antreman yapmak kadar önemli olduğunu daha Tofaşta iken öğrendim. Ailem o konuda eğitimlerini alıp, evimde antrenman öncesi ve sonrası olmak üzere beslenmemi hep düzende tutmaya çalıştı. Enerjimin yüksek olması için karbonhidratı gerektiği kadar, daha iyi dinlenme için de protein ve sağlıklı yağları tüketmeye öncelik veririm. Bazen kendimi tatlıyla ödüllendirmeyi es geçmem. 😉

 

  • Rakiplerinizden (diğer basketbolculardan) sizi ayıran farkınız nedir?

-Her takımda rakibi yıpratacak, yüksek kapasiteli oyuncular olduğu için, kendimi onlara göre hazırlamayıp, defansı olabildiğince sert ve titiz yapmaya çalışırım. Rakibimi önce orada yıpratmayı hedeflerim, daha sonra benim zorlanacağımı düşündüğü şeyi önce yapmaya çalışıp, psikolojik üstünlüğe oynarım, takım arkadaşlarıma yardım edip motive olmaya çalışırım.

 

  • Genç basketbolcu adaylarına önerebileceğiniz, yararlanabilecekleri kaynaklar nelerdir? (Kitap, websitesi, kurs, kamp, koç, vs.)

-Bu soruyu çok beğendim. Öncelik tabii ki kitap okumakta. Şimdilerde ülkemizde detaylı bir tane spor dergimiz var ve genç arkadaşlarımız İngilizceyi de bildikleri için internette türlü yazı ve makale okuyabilirler. NBA yıldızlarının hemen hemen hepsinin resmi websiteleri var. Başarılarını ve önerilerini sürekli okurlarıyla paylaşıyorlar. Onlardan ilham almanın eskisinden daha kolay olduğu bir gerçek. Tabii ki YouTube ve video sitelerinde teknik ve taktik görüntülerinizi izleyebilirler. Ben, Drazen Petrovic, Klay Thompson ve Steve Nash gibi oyuncuların bireysel antrenmanlarını izlerim ve bunları çok eğitici buluyorum. Koç gelişimi için online eğitimler mevcut. Phill Jackson ya da Gregg Popovich gibi dehaların bizzat kendi eğitimleri var. Tek ihtiyacınız; yeterli seviyede İngilizce anlıyor olmak.

 

  • Spor hayatınızda hiç kırılma anı yaşadınız mı? Yaşadı iseniz o zamanları nasıl yönettiniz?
-Kritik anlar ve kırılma anları yaşadım. Hepsinin de bende önemli yeri var. Bu konuyu genel olarak ele alırsak ise ben sakin kalmayı doğru buluyorum, üzgünsem karar vermemeye çalışıyorum. Soğuk kafayla işin üstesinden gelmek en iyisidir. Bu yüzden son periyotta mutlaka biraz bench’e gelip oturmak en iyisi.

 

  •  Size verilen en iyi tavsiye neydi?
-Çok tavsiye alırım, hem de her gün. “Akıllı adam not eder, aptal adam aklında tutar”. Bu tavsiye, benim önemli olduğunu düşündüğüm herşeyi not almamı sağladı.
  • Sizi takip eden basketbolcu adaylarına sizin tavsiyeniz nedir?

-Sürekli öğrenmeye açık olmalarını tavsiye ederim. Düşünebildiğimiz sürece hep bir şeyler öğreniyoruz. Ama bu öğrendiklerimizi uygulamak için bize bir fırsat verildi, antrenmanda, maçta v.s yapabileceklerimizin en iyisini yapmamız lazım. Türk sporcuların rekabete açık olması lazım.

 

  • Hayattaki ilham kaynağınız nedir-kimdir?

-Zor bir soru. Genel bir bakışla; ailem başta olmak üzere dünyaya damga vurmuş şahsiyetlerden çok etkilenirim.

 

  • Son olarak eklemek istediğiniz bir şey?
-Türk sporu zor dönemeçlerden geçiyor ve bu noktada sporun bize ne kattığını unutmadan kendimizi spora en doğru şekilde adamamız lazım. “Sporcunun zeki, çevik ve aynı zamanda ahlaklı olması” sözünü çok manidar buluyorum.

 

 Bu güzel röportaj ve samimi cevapları için Kenan Sipahi’ye çok teşekkür ediyoruz ve hedeflerine ulaşması yolunda başarılar diliyoruz. Söylediklerinin genç basketbolculara (ve basketbolcu adaylarına) yol göstereceğine eminiz.

Kenan Sipahi Röportajı” hakkında 2 Yorum

  • 30 Mart 2017 at 15:36
    Permalink

    Kenan, milli takımın umut bağladığı basketbolculardan. Yetenekli, gayretli ve akıllı. Henüz istenen yerde değil ama olacak. Sabır etmek gerek. Başarılar kendisine

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir