Koçun 1 Yıllık Yapılacaklar Listesi 

Antrenörler için önemli olduğuna inandığımız senelik yapılacaklar listesini hazırladık. İşte koçların yararlı bulacağını düşündüğümüz bazı şeyler.

 

1- Kitap Okuyun, Film İzleyin

Hem işiyle ilgili hem de farklı türlerden kitaplar okumak, her insanın olduğu gibi bir antrenörün de ufkunu açacaktır. Genel kültürü gelişmiş bir antrenör, aynı zamanda bir eğitmen olarak, sporcuları ile iletişim kurmada daha yetkin olacak, lider olarak takımını çok daha iyi şekilde yönetebilecektir. Kendini geliştirmiş bir koç, zor durumlarla başa çıkmada daha rahat olacaktır. Ayrıca bir antrenör olarak; işi ile ilgili olduğu yeri yeterli görmeyip yeni şeyler öğrenmeye gayret eden biri, değişen ve gelişen oyuna (Örn; Basketbol) da ayak uydurabilir.

johncalipari-copy

2- Antrenör Seminerlerine Katılın

Federasyonun düzenlediği antrenörlük seminerlerine artı olarak kondisyon, kuvvet, fitness, sağlık, vb. çeşitli konularda düzenlenen, antrenörlük mesleğinize katkısı olabilecek farklı eğitim ve seminerlere katılmanın çok faydasını görürsünüz.

 

3- Sezon Dışı Zamanda Teknik – Fundamental Gelişimine Ağırlık Verin

Sezon içinde zaman bulamayacağınız bu yetenek geliştirme çalışmalarına sezon dışı (yaz dönemi- sezon başı-ortası) süreçte mutlaka zaman ayırın. Altyapı ya da üst, her oyuncunun her zaman bu çalışmalarla tekniğini ve oyununu geliştirmesi mümkündür. Bu da koç olarak sizin yararınızadır.

 

4- Takımınızın Zayıf Noktalarını Bulup, Bunlara Farklı Şekilde Yaklaşın

Bu zayıflıkları çözmek için yıl boyunca çalışın, takımınızı çalıştırın ve ısrarla üstünde durun. Üzerine çalışmanıza rağmen, hala hiçbir şey değişmediyse soruna farklı açıdan yaklaşın. Değişik çözümler arayın. Farklı driller, farklı oyunlar, farklı taktikler deneyin.

 

5- Her Oyuncunuzun Kuvvetli ve Zayıf Yönlerini Belirleyin ve Bunu Onlara Anlatın

Oyuncularınıza neyi iyi yapıp, neyi yapamadıklarını açıklayın. Oyuncu çalışması, geliştirmesi gereken özelliklerini bilirse, bunların üzerine yoğunlaşabilir ve düzeltebilir. Kuvvetli taraflarını maçlarda daha çok kullanabilir.

Özellikle sezon sonlarında mutlaka takımın sezon değerlendirmesi ile birlikte oyuncularınızın da neler yaptığı ile ilgili bir toplantı yapın. Oyuncularınıza tek tek sezon boyunca ne yaptıklarını, neyi daha iyi veya daha farklı yapabileceklerini anlatın. Yaz boyunca neye odaklanmaları gerektiğini, neyin üzerinde durmaları gerektiğini bilirlerse gelecek sezona hazırlanırken bu geri bildirimleri kullanabilirler. Bunu denediğinizde; hem takım hem de oyuncular açısından çok yararlı olduğunu göreceksiniz.

 

6- Kısa ve Uzun Dönemli Hedefler Belirleyinrpprp8902opqyebfzzvw

Hedef belirlemenin öneminden daha önce bahsetmiştik. Bununla ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Uzun, 5 yıllık, ve kısa, 1 yıllık, hedefler belirleyin. Takımınız için de, kendiniz için de. Hatta oyuncularınızdan da hedef belirlemelerini isteyin ve bunu onlarla konuşun. Takım için belirlediğiniz hedefleri oyuncularınıza iyice açıklayın ve onları da bu hedefe inandırın.

 

7- Basketbolla İlgili İçerikleri Takip Edin

Dergi, blog, web sitesi (Örn; basketall.org), videolar, vs. gibi kaynakları takip edin ve düzenli olarak okuyun ve izleyin. Gelişimi ve öğrenmeyi durdurmayan, geri kalmaz!

 

8- Kendi Zayıf Yönlerinizi ve Eksiklerinizi Giderin

Aynı takımınız gibi sizin de zayıflıklarınız üzerinde antrenman yaparak onları düzeltmeniz gerekir. Bilmediğiniz konuları ya da eksik bildiklerinizi tamamlayın. Öğrenmenin sonu yoktur. Mesela; öfke probleminiz var ise bunu çözmenin yollarını arayın. Gerekirse yardım alın. Bunu kabullenip, “ben böyleyim” demek yerine bunu bir sorun olarak görün ve çözmeye çalışın.

 

9- Oyuncularınıza Sınır Koymaktan Kaçının

“Sen bunu yapamazsın”, veya “Sen bu pozisyonda oynayamazsın”, demekten kaçının. Elbette işin uzmanı olarak hangi oyuncunun ne kadar kapasitesi olduğunu gördüğünüzü düşünebilirsiniz ama yine de her oyuncunun farklı gelişim süreci vardır. Siz o oyuncudan o şekilde faydalanmayabilirsiniz fakat bunu kesin doğru olarak görmek de sizin yanlışınız olacaktır.

Aynı şekilde oyuncularınızın hedeflerini ya da hayallerini de sınırlamayın. Onları kandırmaktan ya da yalancı umutlar vermekten bahsetmiyoruz tabii ki ama onların heveslerini de kırmamalısınız. Onları hedefleri konusunda; yetenekleri ölçüsünde yönlendirebilirsiniz ya da hedef belirlemede yardımcı olabilirsiniz.

Yine saha içinde de aynı şekilde oyuncularınızı, özgür bırakın. Tabii ki sizin belirlediğiniz ve çizdiğiniz konsepte oynayacaklar ama yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalarına izin verin. Onlardan ipleri sizin elinizde kuklalar olmasını beklemeyin.

10- Geçmiş Yılın Videolarını İzleyindownload-4

Elbette bu söylediğimiz imkanlar dahilinde gerçekleşebilecek bir şey olsa da, elinizde var ise takımınızın geçen yıl oynadığı bütün maçları izleyin. Hatta bir kaç kez.

 

 

 

Hangi düzeyde koç olursanız olun, bunlar yıl içinde size yardımcı olacağını düşündüğümüz bazı adımlar. Hiçbir zaman durmayın. Oyuncularınıza azminizi ve adanmışlığınızı gösterin. Siz kendinizi geliştirmeye çalışırsanız, onlar da bunu yapar. Siz yenilgiye karşı çıkarsanız onlar da çıkar. Siz son ana kadar vazgeçmez mücadele ederseniz onlar da eder. Her adımınızda onlara örnek olduğunuzu unutmayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir