Antrenörler İçin Velilerle İletişimde 15 Etkili Strateji

Bir antrenör (özellikle altyapı antrenörü) olarak her zaman farklı farklı bir çok veli ile karşılaşırsınız. Çeşitli karakterdeki ebeveynlerle ilişkilerinizi sağlıklı yürütmek de işinizin bir parçasıdır. Bu yazımızda; antrenörler için velilerle iletişimde 18 etkili stratejik adımı sizlerle paylaşıyoruz.

1. Sezon Başlamadan Önce Veli Toplantısı Yapın

Sezonun başında sporcu aileleri ile buluşarak daha oluşmadan bir sürü sorunu çözebilirsiniz. Onları tanımaya başlayın ve geçmiş koçluk deneyimlerinizden yararlanarak; bu sezon başınıza gelebilecek şeyleri, onlardan bir sporcu velisi olarak neler beklediğinizi, çocuklarına sezon içinde nasıl destek ve yardımcı olabileceklerini ayrıntılı şekilde anlatın.

Velilerden Ne Bekliyorsunuz?
  • Çocuğunu zamanında antrenmana getirme ya da antrenmanda olmasını sağlama
  • Çocuğun spor yapmak için gerekli donanıma sahip olması (ayakkabı, forma vb.)
  • Kulüp kurallarına saygı duyup uyma (velilerin antrenmana girmemesi, vs.) Bu kuralları veli toplantısında açıkça belirttiğinizden emin olun. Ebeveynlerin bilmeleri gereken herhangi bir ücret veya kural varsa veli toplantısı tam da bunların konuşulacağı yerdir. Bazı antrenörler ailelerin sezon boyunca nasıl davranmaları gerektiğine ilişkin kuralları listeleyen bir “davranış kuralları listesi” oluştururlar, bu sizin de işinize yarayabilir.
  • Maçlar için de kurallar koyun. Ebeveynlerden maç günlerinde pozitif tezahürat beklediğinizi söyleyin. Bu; diğer oyuncuları aşağılamamak, hakemlere bağırmamak, sizi veya diğer antrenörleri saygısızca eleştirmemek demek. Bunları anlamalarını sağlayın.

Takım hedeflerinizi, önceliklerinizi ve felsefenizi gözden geçirin. Hedefleriniz oyuncularınızın basketbol gelişimine ve kişisel gelişimine odaklanacaksa, ebeveynlerine söyleyin. Bunun ne anlama geldiğini açıklayın. Onlara dürüstlük, çalışma ahlakı, ekip çalışması ve çocuklarının gelecekte ve en önemli oyunda – yaşam oyunu – başarılı olmasına yardımcı olacak şeyler öğretmeye çalıştığınızı söyleyin.

2. Koçluk Felsefenizi Açıklayın

Bir genç takımına koçluk yapıyorsanız ve oyuncuların oyun süreleri eşit değilse aileler bunu bilmelidir. Çocuklarının diğerlerinden daha fazla oynamaları gerektiğini düşünen ve spor yapmanın sadece rekabetten ibaret olduğunu düşünen sporcu ebeveynleri vardır. Koç olarak felsefenizi belirlemek ve bunu velilere anlatmak; sporun bir çocuğa sağlayacağı en büyük yararın, kazanmak veya maç dakikasını arttırmak değil fiziksel, psikolojik, disiplinel ve kişisel gelişim ile ilgili olduğunu hatırlamalarına yardımcı olacaktır. Ayrıca sportmenlik, dürüstlük ve etik davranış gibi konularla ilgili nasıl hissettiğinizi açıklamak da önemlidir. Bu değerler sporda çok önemlidir ve ebeveynler, çocuklarında bu şeyleri gözlemleyeceğinizi bilmelidir. Ebeveynlerin felsefenizi anlamaları kritik önem taşır. Bu yolda sayısız sorunu ortadan kaldıracaktır.

3. Oyuncuların Önce Sizinle Konuşmalarını İsteyin

Bir oyuncunuzun oynama dakikalarının azlığı ile ilgili bir problemi varsa, velisi değil de önce sizinle konuşması gerektiğini açıklamak önemlidir. Oyuncuların rahatsız oldukları ya da kafalarını kurcalayan herhangi bir konuda sizinle öncelikle konuşmaları gerektiğini açıkça belirtmeniz gerekir. Gerçek dünyada insanlar nasıl iletişim kuracaklarını bilmeliler ve bu oyuncularınızın öğrenmesi gereken bir yetenektir.

4. Bir Oyuncu El Kitabı Oluşturma

Okulunuz ya da spor programınız herhangi bir oyuncu el kitabını hazırlamadıysa, sezon başlamadan önce bir tane hazırlamanız yararlı olacaktır. El kitabının davranış kurallarını, cezaları ve planlamayı açıklaması gerekir. Aynı zamanda maç günü beklentilerini de ayrıntılandırması gerekiyor. Ne kadar çok oyuncu ve anne-baba ne beklediğinizi biliyorsa, o kadar az problem yaşarsınız.

5. Koç Anayasası

Sezon öncesi her ebeveyn mutludur. Bu zaman ebeveynlere ve oyunculara felsefenizi ve yönergelerinizi bildirecek mükemmel bir zamandır.

a. Anne-babaların bir koçun; çocukların her birini sevdiğini ve maç dakikasının çocuklarla ilgili kişisel görüşleriyle hiçbir ilgisi olmadığını bilmeleri gerekir. Onları genç insanlar olarak geliştirme isteğini ve önümüzdeki birkaç ay boyunca öğrenecekleri derslerin onları hayata hazırlayacak olduğunun farkına varmalılar.

b. Her ebeveyn “koçun çocuklarından hoşlanmadığı ya da ilgilenmediği” efsanesinden kurtulmalı (eğer böyle düşünüyorsa). Ana-babalara, çocukların geleceğe hazırlanmak için yetişkinlerle iletişim kurmaları ve ihtiyaçlarını, gereksinimlerini kendilerinin dile getirmeleri gerektiğini söyleyin. Daha fazla oyunda kalabilmek için neler yapabileceğine kendisinin karar vermesi  ve bu yönde hareket etmesi gerektiğini açıklayın.

c. Oyunculara onlara genç erkekler ve kadınlar gibi davranacağınızı söyleyin ve oynamak için rekabet etmelerine izin vereceğinizi belirtin. Eğer sezonun herhangi bir noktasında daha fazla şansı hak ettiğini hissediyorsa,  size durumunu belirtmesini ve kendisini ifade etmesini tembihleyin. Bu yöntem, devamlı ebeveynlerinin kendisi için bir şeyler yapmasına alışmış olan çocuklar için özellikle etkilidir.

d. Antrenörlerin anayasası hesap verebilirlik ve sorumluluk ortamını beslemektedir. Ebeveynlere, bu iki alanın büyümesinin çocuklarını toplumun üretken üyeleri haline gelmesine yardımcı olacağını bilmesine izin verdim. Onlara, yıllar boyunca, onlara rekabet etmek ve erkek olarak olgunlaşmak için bir platform verdikleri için teşekkür eden birçok konuşma yaptım.

6. Veli Mektubu Göndermek

İyi bir mektup yazıp tüm velilere gönderin. Bu, yolda karşılaşabileceğiniz sorunları önlemekle kalmaz, aynı zamanda ebeveynler şikayet etmeye başladığında başvurabileceğiniz güçlü bir araç olabilir. Önemli olan; doğru şeyleri belgelemek ve ebeveynlere vermektir. Böylece daha sonraki bir tarihte bu yönergelere bakabilirsiniz.

7. Değer Atama Sistemini Uygulama

Deneyimli ve daha rekabetçi takımlar (küçük altyapı takımları değil) için, ebeveynlerin maç süresi hakkındaki şikayetlerini durdurmalarını sağlamanın en iyi yollarından biri, “Değer Atama Sistemi” uygulamaktır. Oyuncu performansını artırmak için basit koçluk taktikleri ve uygulama tatbikatlarıyla birlikte kullanılan basit bir istatistik sistemdir. Sistem her antrenörün rüyasıdır, çünkü maç içindeki anlaşmazlıklara son verir. Oyuncuların hepsi neyi neden yaptıklarını ya da yapmadıklarını anlayacaklardır.

 

8. Sisteminizi İyi Pazarlayın

Sisteminizi iyi şekilde düzenleyip anlatabilir ve uygulayabilirseniz en büyük hayranlarınız oyuncularınız olacaktır. Sisteme güvenirler ve inanırlarsa, aşırı gayretli olacak ve bunu ailelerine karşı da savunacaklardır. Bu nedenle, oyuncularınızın yaptıklarınızı neden yaptığınızı anladığından emin olun. Onlara sisteminizi iyi pazarlayın. “Pazarlama” kelimesini doğru anlamak gerekir. Burada anlatılmak istenen şudur; sistemi uygulamak istemelerini sağlayın.

9. Şikayetler Olsa da Yılmayın

İyi antrenörler kurallarını baştan koyar. Ana-babaların söylemek istediklerini dinlemek önemli olsa da, yaptığınız şeyin arkasında durmak da önemlidir. Unutmayın, siz koçsunuz. Ebeveynler yaptığınız şeyden hoşlanmıyorlarsa, başka bir antrenörle çalışmak için çocuklarını başka bir kulübe götürebilirler.

10. Aile Atmosferini Teşvik Edin

Bir antrenör olarak takım içinde ve çevresinde bir aile atmosferi yaratın. Velileri organizasyonun içine dahil edin. Birçok anne-babanın bu konuda istekli olduğunu göreceksiniz. Uygulamaya katılmalarına izin verin, maçlarda hep beraber oturmalarını sağlayın, arada takımı da içine dahil edecek etkinlikler düzenlemelerini isteyin. Düşündüğünüzden çok daha iyi sonuçlar alacaksınız.

11. Az Süre Alan Oyuncularınızı İhmal Etmeyin

Herkesin oynatamadığınız bir durumda iseniz oynamayanlar ya da az dakika alanlar için de fırsatlar yaratmanız gerekir. Bir basketbol antrenörü olarak, bunu takımdaki oyunculara borçlusunuz. Bazı çocuklar sadece bir fırsata ihtiyaç duyar ve güven isterler. Her oyuncu aynı şekilde gelişim göstermez. Bazı oyuncular geç gelişecek ya da oyuna geç alışacaktır fakat sonucunda çok iyi olacaklardır. Bu çocukları oynatmazsanız kaybedebilirsiniz. Bol bol hazırlık maçı ayarlayın. İyi ve yeterli antrenörler, oyuncularına bol miktarda tecrübe kazandırmak için çaba harcamalılardır.

12. Ebeveynlere Katkıda Bulunacak İpuçları Verin ve Onlarla Koordine Şekilde Hareket Edin

Sadece ebeveynlere bazı ipuçları ve rehberlik sunmak, ilgili herkesin tutum ve davranışlarını geliştirebilir. Velilerin çoğu aslında yardım etmek ve destek olmak ister ancak nasıl yapacaklarını bilemezler. Onları eğiterek, enerjilerini programınıza olumlu olacak şekilde yönlendirirseniz en büyük destekçileriniz olacaklardır.

İlginizi Çekebilir: Sporcu Aileleri İçin Okunması Şart Yazılar

13. Velilerden Maç Günlerinde Konuşma Yapmamalarını İsteyin

Ebeveynlerin “maç gününde” maç süresi ya da herhangi bir konu hakkında sizinle ya da çocukları ile konuşması konusunda bir kural oluşturmalısınız. Maç öncesi, maç boyunca ve sonrasında duygular çok yüksek olabilir ve sorunlar farklı bir zamanda çok daha etkili bir şekilde ele alınabilir.

Bu nedenle, acil bir durum olmadıkça, maç öncesinde veya sonrasında herhangi bir ebeveynle konuşmayacağınızı kural haline getirin. Ve bunu veli toplantısında dile getirmenin yanı sıra el kitabına koymak da akıllıca olacaktır. Ebeveynlere bunun nedenini de hatırlatmayı unutmayın: Çocuklarının daha iyi oyuncular olmasına yardımcı olmak için oradasınız.

14. Anne-Babalarla Bire Bir Görüşme Planlayın

Velilerle yapacağınız özel görüşmeler hem aileyi hem de sporcuyu tanımak açısından size çok yardımcı olacaktır. Böylelikle oluşabilecek sorunları önceden engeleyebilirsiniz ya da onların neyi neden yaptıklarını da daha iyi anlayabilirsiniz. Bunun dışında örneğin bir ebeveyn sizinle herkesin içinde tartışmaya başlamak isterse, onunla başka bir zaman özel olarak görüşmek istediğinizi söyleyin. Veli ile görüşmeden önce, neden üzgün olabileceğini düşünün. Onların bakış açısından bakmaya çalışın, yani empati yapın.

Ayrıca toplantıya katılması için bir başkasını daha (asistan antrenör, altyapı koordinatörü, vs.) davet etmeyi düşünmek iyi bir fikirdir. Bu, ebeveynin daha objektif olmasına yardımcı olabilir.

15. Sakin Olun

Bunu önlemek için ne yaparsanı yapın, daima “zor” anne-babalar ile karşılaşabilme olasılığınız var. Her zaman önce dinleyin ve iyi bir dinleyici olun. Konuşma sırası size geldiğinde, bakış açınızı yavaş ve net bir şekilde açıklayın. Veli sizi ne kadar kışkırtmaya çalışırsa çalışsın, veliye ve onun karakterine değil çocuklarına odaklanmaya çalışın. Çocuğu kesinlikle başka bir oyuncu ile kıyaslamayın.

Eğer anne ya da baba sesini yükseltmeye başlarsa ses tonlarını düzeltmeleri için uyarın. Normal sesle sakin bir sesle konuşmaya devam edin. Ve yorumlarınızı olumlu bir şekilde sonlandırmaya çalışın.

Konuşmanın sonunda, endişelerini sizle dile getirdiği için teşekkür ettiğinizden emin olun ve onları göz önünde bulunduracağınızı bildirin. Ebeveyn ayrıldıktan sonra, toplantıya katılan kişinin görüşlerini alın. Objektif olmasını ve sizi de değerlendirmesini isteyin. Daha iyi veya farklı yapabileceğiniz bir şey var mıydı? Bu dürüst geri bildirim, gelecekte bu gibi zorlu durumlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir