Basketbol Pozisyonları

Basketbol pozisyonları şu şekilde sıralanır; guard, şutör guard, kısa forvet, uzun forvet ve pivot. Bu pozisyonları numara olarak da ifade ettiğiniz de anlaşılabilir ve her pozisyon için bir numara vardır. Tüm pozisyonları ve numaralarını, görevleri ve özellikleriyle bu yazımızda bulabilirsiniz.

1. Pivot (Centre) – (C) – (5 Numara)

Pivot, genellikle ribaund almak ve boyalı alanı kullanmak için mümkün olduğunca potanın yakınında konumlandırılmış en uzun oyuncu ve fizikli.

Hücum – Pivotun görevi bir şut ya da pas için boşa çıkmaktır. Onlardan, savunmacıları bloke etmeleri (perdeleyerek) ve diğer oyunculara top sürmek, potaya gitmek, vb. için boş alan açmaları beklenir. Sadece savunmada değil hücumda da rebound’ları toplamaları ve kovalamaları istenir.

Pivot oyuncusunun; jump shot’ları, hook şutları ve panyalı şutları çok iyi olmalıdır.

Savunma – Savunmada, pivotun sorumluluğu, boyalı alanda hücum oyuncularının şut (bloklayarak) ve paslarını engellemektir. Rebound’larda; zamanlama, sezgi ve sıçrama olarak yine çok iyi olması beklenir.

2. Uzun Forvet (Power Forward) – (PF) – (4 Numara)

Uzun forvet; genellikle fiziksel özellikleriyle ve oyun stiliyle merkeze yakın ancak daha hızlı ve daha iyi fundamentali olan uzun oyuncudur. Boyalı alanda veya kanatlar ve köşelerde oynayabilir.

Güçlü ve çok fazla fiziksel temasa dayalı oyun oynama konusunda rahat olmalıdır. Pivot oyuncusu gibi etkin bir rebound kovalayıcısı ve etkili bir şutör olmalıdır. Uzak mesafeli şutlarda da iyi olması beklenir.

3. Kısa Forvet (Small Forward) – (SF) – (3 Numara)

Kısa forvet, genellikle takımdaki iki forvetten kısa olanıdır. Bununla birlikte, kısa forvet de içeriye oynayabilmek için yeterli fizik, fundamental ve yeteneğe sahip olmalı ve bunun da ötesinde; hem uzun forvet hem de guard gibi oynayabilmelidir.

Hem uzun hem de kısa oyunculara karşı oynamayı bilmelidir. Hücumda tüm alanları dolaşır ve hem uzun hem yakın mesafeli atışlarda çok iyi olmalıdır.

4. Şutör Guard (Shooting Guard) – (SG) – (2 Numara)

Şutör guardlar, potansiyel olarak takımdaki en kısa oyunculardandır. Ancak hızlı top sürme, adam geçme ve sahayı görüş yetileri çok iyi olmalı. Topu rakip alana taşımak ve hücum oyunlarını kurmaktan guard’la birlikte sorumludur.

Şutların çoğunu kullanan oyuncudur bu nedenle de mükemmel bir şutör olmalıdır. Genellikle takımdaki en iyi top hakimiyeti olan ve atletik oyuncudur. Savunmada; top kapma kabiliyeti yüksek olmalıdır.

5. Guard (Point Guard) – (PG) – (1 Numara)

Takımdaki en iyi top süren, top hakimiyeti olan ve en iyi pas veren oyuncudur. Topu rakip alana taşımak ve hücum oyunlarını kurmaktan sorumludur. Oyun görüşleri ve basketbol zekaları yüksek olmalıdır ki; takım arkadaşlarını başarı ile koordine edebilsin. Uzun mesafe şutları mükemmel olmalıdır.

 

Bonus

Combo Guard : Guard ve şutör guard (1 ve 2 numara) oynayabilen, hem oyun kurucu hem de şutör guard özelliklerine sahip oyunculara denir. Allen Iverson, bu tür oyunculara verilebilecek en iyi örneklerden biridir. Bu oyuncuların top sürme kabiliyetleri-fundamental yetenekleri yüksektir ve iyi şut atarlar. Genelde sürratli oyunculardır.

Swingman : Wing Player olarak da isimlendirilen bu oyuncular hem şutör guard (2 numara) hem de kısa forvet (3 numara) pozisyonlarında oynayabilirler. Andre Iguodala ve Tracy McGrady en iyi swingman örneklerindendir.

Cornerman (Stretch Forvet) : Hem kısa forvet (3 numara) hem de uzun forvet (4 numara) pozisyonlarında oynayabilen forvet oyunculara cornerman ya da stretch forvet denilmektedir. Hem kısa forvet hem de uzun forvet olarak oynayabilen bu oyuncular bir şutör kadar kısa, bir pivot kadar da uzun ve yavaş değillerdir. Bir şutöre göre uzun ve nispeten hızlı olmaları en büyük avantajlarıdır. Rus oyuncu Andrei Kirilenko cornerman pozisyonu için çok iyi bir örnek olabilir.

Point Forvet : Kısa ve uzun forvet oyuncularının bazı zamanlarda (ihtiyaç duyulduğunda, oyun sıkıştığında, 24 saniye süresi dolmak üzereyken ya da son hücum kullanılırken) oyuncu kurucu gibi oynamaları gerekebilir; işte bu durumdaki pozisyonu point forvetler oynar. Point forvet; forvet özelliklerinin yanında, gelişmiş fundamental ve oyun kurucu yetenekleri olan bir oyuncudur. Hidayet Türkoğlu ve LeBron James en iyileri arasındadır.

Forvet-pivot (Big man) : Hem uzun forvet (4 numara) pozisyonunda hem de pivot (5 numara) pozisyonunda oynayabilen uzun oyunculara forvet-pivot denir. Forvet-pivotlar pivotlara karşı daha hızlıdır ve pick and roll gibi ikili oyunları iyi oynayabilirler. Big man de denilen bu oyuncular özellikle de orta mesafe şutları yüksek isabet ile atmalarından dolayı savunmayı üstüne çekebilir ve bu sayede hızlarını da kullanabilirler; eğer savunma üstlerine gelmezse de şut ile sayı bulurlar. Dirk Nowitzki ve Kevin Love, forvet-pivot için örnek verilebilecek yıldız oyunculardandır.

Basketbol Pozisyonları” hakkında 5 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir