Basketbol Sahası Ölçüleri
Profesyonel anlamda çeşitli liglerde mücadele etmek için basketbol oynayan kişiler için basketbol oynanabilecek alanlar doğrudan kapalı spor salonları ya da sadece basketbol için özel olarak tasarlanmış basketbol sahaları olmaktadır. Burada resmi kurallar çerçevesinde belirlenmiş olan basketbol sahası ölçüleri üzerinden hareket edilerek bir sahanın basketbol oynamaya uygun niteliklere sahip olup olmadığına dikkat edilmektedir. Uluslararası standartlara bağlanmış olan basketbol saha ölçüleri ve çizimi çok küçük değişikliklerle farklı turnuvalarda, liglerde ya da saha çeşitlerinde farklılık gösterebilir. Ancak oyun kurallarının doğru bir şekilde uygulanması için oyun sahasının temelde bazı nitelikleri taşıyor olması gerekmektedir.
Basketbol Sahasının ve Sahadaki Araçların Ölçüleri
Basketbol sahaları potaların bulunduğu kenarlar kısa kenar olmak üzere dikdörtgen şeklinde tasarlanmış olan sahalar olmaktadır. Topun daha rahat bir şekilde hareket etmesi ve özellikle dripling sırasında sekmesinin sağlanması için zeminin kauçuk veya parke ile kaplanması gerekmektedir. Bu aynı zamanda oyuncuların ayakkabılarının da kaymadan hareket etmesi için önemlidir. Dikdörtgen şeklinde olan bu sahanın resmi olarak ölçüleri 26 x 14 ya da 28 x 15 metre olarak düzenlenmektedir. Sahanın bittiği noktalardan seyircilere ya da başka diğer spor salonundaki veya sahadaki oyun dışı unsurlara olan mesafesinin de en az iki metre olması gerekmektedir. Özellikle oyuncuların pota altı mücadelelerinde sahanın sadece içini değil aynı zamanda dışına da taşabilecek şekilde mücadele etmesi dikkate alındığında söz konusu basketbol sahası ölçüleri mutlaka uygulanmalıdır.
Tüm basketbol sahası takımların kendilerine ait olmalarını sağlamak üzere ortadan iki eşit parçaya ayrılır. Bu ayrımın yapıldığı orta noktada ise yuvarlak daire bulunmaktadır. Bu daire sadece başlangıç noktasında top atışının yapıldığı yer olarak görev yapmaktadır.
Basketbol saha ölçüleri içinde üç sayılık çizgilerinin bulunduğu yerlere dikkat etmek gerekir. Bu çizgi belirlenirken potanın bulunduğu nokta merkez alınmak üzere 6 metre 75 santimetre yarıçapı uzunluğunda bir yarım daire çizilir. Bu noktanın gerisinden yapılan tüm atışlar üç sayı olarak değer kazanmaktadır. NBA 3 lük çizgisi mesafesi ise farklıdır. NBA’deki üç sayı çizgisinin en kısa mesafesi 6,75 metre en uzun mesafesi ise 7.24 metredir.
Basketbolda Potanın Yerden Yüksekliği
Her iki kenarda bulunan potalar için belirlenmiş olan standart yükseklik 3.05 metredir. Potaların kenar çizgilerine olan en kısa uzaklığı ise 1.2 metre olarak düzenlenmektedir. Potayla ilgili olarak çemberin çapı 45 santimetredir. Çemberin montajının yapıldığı pota levhası olarak da bilinen panyanın ölçüleri ise 1.8 x 1.2 olmaktadır. Sporcular sayı kazanmak için bu bölümün de desteğini alabilirler. Serbest atışlar için belirlenmiş olan çizgiler kenar çizgilerinin pota altındaki noktasında dik bir şekilde 5 metre 80 santimetre uzaklığındaki bir yere noktalanmıştır. Bu çizginin toplam uzunluğu 3 metre 60 santimetre olarak belirlenmiştir. Sporcular bu çizgi üzerindeki istedikleri noktadan tek sayılık serbest atışlarını yapabilirler. Oyun sırasında bu bölümden atış yapılması halinde bu atış iki sayılık olarak değerlendirilmektedir.
Basketbol Topunun Ölçüleri
Basketbol sahasındaki en önemli araç oyunun oynanmasını sağlayan toptur. Kadınlar ve erkekler için ayrı olarak basketbol topunun nasıl olması gerektiği ile ilgili kurallar ortaya konmuştur. Buna göre erkekler için resmi olarak basketbol topunun 74.92 santimetre kadınlar için ise 72.39 santimetre olmasına dikkat edilir. Ağırlık açısından erkekler için 22 oz yani 623.69 gram kadınlar için ise 20 oz olan 567 gram ağırlığındaki toplar kullanılmaktadır. Kişilerin basketbol topu alırken erkekler için olanında 7 boyutunda kadınlar için olanında ise 6 numara boyutunda topları alması gerekmektedir. Tüm basketbol sahası ölçüleri sağlanmış olan alanlarda profesyonel anlamda da basketbol oynanmasına izin verilmektedir. Basketbol topu özellikleri ile ilgili daha detaylı bilgi için “Basketbol Topu Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?” yazımıza göz atmadan geçmeyin.
selamlar,
işimize yaradı ödev için. teşekkürler!
Beden sınavıma yardımcı oldu. Çok teşekkür ederim.
İdare eder, budi. Sizin site güzel
Yusuf
Saolun Cok isime Yaradi Allah razi olsun
yarın beden sınavım vardı çok sağolun çok yardımcı oldunuz:)
Allah razı olsun kardeş beden sınavından aldım sizin sayenizde
AHMET VEFİK PAŞA ANADOLU LİSESİ HEHEHEHEHEHEHHE
Bu günlerde bile buradayım
Güzel içerik, teşekkürler.
inanılmaz yardım ettiniz
süper, işinize yaramasına sevindik 🙂