Bir Antrenmanı Oluştururken Dikkat Edilmesi Gereken 6 Kaide
Bu yazımızda, her antrenmanı düzenlerken uymanız gereken 6 temel kaideden bahsedeceğiz.
1. Mutlaka ama mutlaka antrenman programı yapın! Her antrenman detaylı şekilde olmasa da o antrenmanda ne üzerinde çalışacağınızı, ne şekilde çalıştıracağınızı biliyor olun. Hangi çalışmayı ne zaman ve kaç dakika yaptıracağınızı planlamalısınız. Yıllık, aylık, haftalık, günlük antrenman programı yapmak, çoğu antrenöre zor gelse de, neyi ne kadar çalıştığını ve takımın eksiklerini görmek açısından büyük kolaylık olacaktır. Takımın gelişimi de bu şekilde ortaya çıkar ve neyi fazla neyi eksik tekrar etmişsiniz, yazdığınız antrenman programlarına bakarak görebilirsiniz. Sezon için, bir sonraki maç için, turnuva için plan yaptığınız gibi her antrenman için de bir planınız olmalıdır.
2. Takıma çok iyi ısınma yaptırın. Oyuncularınızı antrenmana hazır hale getirmelisiniz. İyi ısınma, antrenmanda oyuncuların tam kapasite ile çalışmasını sağlar. Kaslarını iyi ışıtan bir oyuncu, ısınmayan daha yükseğe sıçrayabilir, daha hızlı koşabilir ve sakatlık riski daha az olur.
3. Antrenmanda teknik ve fundamental çalışmalara zaman ayırın. (ball handling, pas, şut, vs.) Çalıştırdığınız takımın seviyesine ve sezonun hangi kısmında (sezon dışı, sezon başı, turnuva öncesi, play-off zamanı, vs.) olduğunuza bağlı olarak daha fazla ya da daha az ama kesinlikle, basketbol tekniklerini antrenman programlarınıza yerleştirmelisiniz.
4. Her antrenman, maçın bir bölümünü prova yapar gibi takımınıza çalıştırın ve nasıl olmasını istediğinizi öğretin. Örneğin; hücuma-savunmaya geçiş (transition), hızlı hücum, kenardan top çıkarma, baskıdan çıkma, vs. gibi bölümleri takımınıza her antrenman birini ya da bir kaçını olacak şekilde anlatın, iyice benimsetin ve tekrar ettirin.
5. Bütün antrenmanlarda şu 3 kavrama her zaman vurgu yapın!
- İletişim: Takımınızın saha içinde birbiriyle iletişim içinde olması çok önemlidir. Savunmada ya da hücumda oyuncuların konuşması, birbirlerini sahada olanlardan haberdar etmeleri, sessiz kalmaması gerekir.
- Rekabet: Antrenmanda rekabeti, mücadeleyi ve çekişmeyi ortaya çıkaracak çalışmalar yaptırın ve o şekilde geri bildirimler verin. Mücadeleyi bırakmayan, sonuna kadar vazgeçmeyen oyuncuları övün.
- Kondisyon: Basketbol; hem sürat, patlama kuvveti, hız (anaerobik) hem de devamlılık, dayanıklılık (aerobik) içeren bir branştır. Bu sebeple basketbolda kondisyon, çok önemli bir kavramdır, her antrenman ve hatta özel kondisyon antrenörleri eşliğinde extra antrenmanlarla kuvvetlendirilmelidir.
6. Maç sonu senaryolarına çalışın. Maç sonu veya devre sonu oluşabilecek muhtemel durumları belirleyin ve onlar için ne yapmayı düşünüyorsanız bunu takıma iyice anlatın ve uygulatın.