Basketbolda Bireysel Antrenman ve İşinize Yarayacak İpuçları

trainingBasketbolda istatiksel olarak isabet yüzdenizi artırmak istiyorsanız ya da bir hareketi mükemmel bir şekilde yapmak istiyorsanız yapmanız gereken şey basittir; aynı hareketi defalarca tekrar etmek! “Basketbol bir tekrar sporudur”, demiştir bir basketbol emekçisi ve son derece haklıdır da. İsimlerini çok iyi bildiğimiz çoğu iyi şutörün takım antrenmanı sonrası özel olarak 1,5 saat daha salondan çıkmayarak şut atması bu yüzdendir. Ya da basketbolun en temel tekniği olan turnike atışının veya top sürme çalışmalarının hala en elit basketbolcular tarafından her antrenmanda defalarca yapılmasının nedeni budur. Ve işte yine bu nedenle günümüzde bir çok profesyonel ya da gelişmekte olan basketbolcu takım antrenmanlarına ek olarak bireysel antrenmanlarla kendini geliştirmeyi tercih etmektedir. Genellikle bire bir- antrenör ve basketbolcu- şeklinde olan bu çalışmalarda eksik yönlerini tamamlama, geliştirmek istedikleri özelliklerini pekiştirme veya yeni teknikler öğrenme üzerinde dururlar.

Takım antrenmanlarında dönem dönem bireysel çalışmalar yapılsa da takım halinde çalışmalar individual-trainingyoğunlukta olduğu için çoğunlukla sporcuya özel çalışmalar üzerinde durulamamaktadır. Her ne kadar özellikle altyapı çalışmalarında fundamental (teknik) çalışmalar fazlaca olsa da özellikle küçük takım seviyesinden itibaren takım halinde hareket etmek sporculara öğretilmek istendiğinden bireysel çalışmalar ikinci plana atılabilmektedir.

Sonuç olarak bir basketbolcu için bireysel antrenmanların önemi büyüktür ve gelişiminde etkili bir rolü vardır. Bunlar; oynadığı pozisyona yönelik yaptığı çalışmalar ya da yapısal bir özelliğini geliştirme, Örneğin; sürat, kuvvet, vs- ya da herhangi bir tekniği mükemmelleştirmek için yaptığı egzersizler olabilir. Bu çalışmalarda antrenörle bire bir çalışıyor olmanın artıları da büyüktür. Çünkü antrenörün bütün dikkati çalıştığı basketbolcu üzerindedir ve verdiği geribildirimler direkt o sporcuya yönelik olduğu için sporcunun hareketi düzeltme-geliştirme aşaması daha etkili olmaktadır. Ve teknik mükemmelleştirilene kadar tekrar etme şansları da ellerindedir. Bu ve bu gibi bir çok nedenle bireysel antrenmanların basketbolcunun çalışma rutininin içinde yer alması lüks değil, zorunluluktur ve bilinçli her basketbolcu bireysel antrenmanları başarıya giden yolda kullanmaktadır.

İlginizi Çekebilir: Basketbol Oyuncuları İçin Kuvvet Antrenmanları

Bireysel antrenmanların sezon boyu yapılması gerekse de yoğun antrenman ve maç programından dolayı sezon boyunca oyuncular buna zaman ayırmakta zorlanabilir. Özellikle sezon sonu ve sezon arası bireysel antrenmanlar için ideal zamanlardır.

trainingheader

Bu süreçlerde bireysel antrenmanlarınızı nasıl düzenleyeceğiniz konusunda işte size bir kaç ipucu: 

1. Sezon bitiminde ya da arasında kendinize dinlenmek için mutlaka ama zaman verin.  Gelişmek için kendinizi toparlamanız çok onemlidir. Bunun da tek yolu rahatlamaktır. Bu dinlenme süresi maksimum 2 haftayı geçmemelidir.

2. Koçunuzla sezon hakkında konuşun ve neyi iyi yapıp neyi yapamadığınızı öğrenin. Hangi yönlerinizi geliştirmeniz gerektiği konusunda bilgi alın. Bireysel antrenmanlarınızı bunun üzerine kurgulamalısınız.

3. Tatil bitiminde artık bireysel çalışmalarınıza başlamalısınız ve programınız %75 yetenek çalışması, %25 oyun şeklinde olmalıdır.

4. Şut mekaniğinizi düzeltin ve mükemmelleştirin. Şut istatistiğinizi arttırın. Bunlar sezon içinde çalışmaya vakit bulamayabileceğiniz şeylerdir, o nedenle sezon dışı zamanları çok iyi kullanın.

Basketbol İçin Kuvvet ve Kondisyon Antrenmanları Burada

5. Kuvvet çalışması yapın. Bireysel ya da takım antrenörünüzden size bir kuvvet programı vermesini isteyebilirsiniz.

6. Bireysel antrenörle çalışın. İmkanlarınız dahilinde eğer mümkünse bire bir çalışacağınız bir antrenörünüzün olması, oyununuzu kesinlikle bir üst seviyeye çıkartacaktır.

8. Bir yetenek kampına gidin. Farklı takımlardan ve belki de sizden daha iyi oyuncularla oynamak sizi geliştirecektir.

9. Sezon yaklaştıkça kuvvet antrenmanlarını dayanıklılık (aerobik çalışmalar; uzun mesafe koşuları, bisiklet, vb) ve kuvvet antrenmanlarına çevirin.

Basketbolda Bireysel Antrenman ve İşinize Yarayacak İpuçları” hakkında 5 Yorum

  • 7 Mart 2017 at 13:29
    Permalink

    bireysel antrenman yapacak yerleri nereden bulabiliriz? sizce tek basimiza hoca olmadan yaptigimiz antrenmanlarin da yarari olur mu bize?

    Cevapla
    • 14 Mart 2017 at 09:42
      Permalink

      Bireysel antrenman yapacak yer; çalışmak isteyen bir sporcu için heryer olabilir. Dış – açık sahalar, imkanınız varsa kapalı salonlar, okul sahaları, vs. her yer bireysel antrenmanlarınız için çalışma sahanız olabilir.
      Bir hoca eşliğinde bireysel antrenman yapmanın yararları saymakla bitmez ve bir basketbolcuyu olduğu seviyeden daha ileri götürebilir. Artık neredeyse tüm elit basketbolcuların bireysel antrenörleri var. Fakat bireysel antrenmanlar sadece profesyonel ya da üst düzey basketbolculara gereken bir şey değil aynı zamanda alt yapı oyuncuları için de bir zorunluluktur. Kendisine sadece takım antrenmanlarının yeteceğini düşünen oyuncular, hangi seviyede olursa olsun, bir seviyeye kadar ilerler ve oradan sonra gelişemeyebilir. Bireysel antrenmanın önemini kavrayan sporcular, yaşıtları olan diğer sporcuların önüne geçecektir.
      Bir antrenör ile çalışma imkanınız olmasa da tek başınıza yaptığınız antrenmanların size mutlaka yararı olur. Takım hocanızdan size özel, eksikleriniz-zayıf yönleriniz üstünde çalışmaya yönelik bir program vermesini isteyebilirsiniz ya da kendiniz araştırarak (basketbol siteleri-youtube-vb.) bir program hazırlayabilirsiniz. Sonuç olarak ekstra yaptığınız çalışmaların size faydası olacaktır.

      Cevapla
  • 1 Mayıs 2018 at 15:47
    Permalink

    GUARD İÇİN NASIL BİR ANTRENMAN ÖNEREBİLİRSİNİZ ? ANTRENÖR OLMADAN TEK BAŞIMIZA OLSAK SIKINTI OLURMU ?

    Cevapla
  • Pingback: Basketbolda Turnike | Basketall

  • Pingback: Basketbolda Bireysel Antrenman ve Yararlı İpuçları | Basketall

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir